En el marc de la celebració de la diada de Sant Jordi al Quebec, el dijous 23 d’abril, a les 17 h 30 (hora de Mont-real), vam poder conversar amb l’escriptora, editora i directora de l’Institut Ramon Llull Iolanda Batallé i Mireia Boya, ambientòloga, doctora en gestió i ordenació del territori per la Université de Montréal, exdiputada de la CUP i autora del llibre Trencar el silenci :
Per a una dona, incorporar-se a la política és un repte doblement exigent. Per això, [Mireia Boya] mira a la cara aquest món salvatge, masculinitzat, i li demana una transformació. Un canvi en femení, en què l’autocrítica, la comprensió i l’empatia són les úniques eines per tirar endavant, per fer-la més humana, per despatriarcalitzar-la. Un homenatge a les dones del referèndum i a totes les que ens han precedit en la lluita feminista, però també un crit a la vida i al futur per empoderar les noies que vindran. Perquè si les dones hi som, seguirem teixint un futur amb els fils roig i lila dels drets socials i el feminisme. La llavor està plantada, només cal seguir regant-la.
L’activitat es va dur a terme a partir de la plataforma Zoom. Les prop de quaranta persones inscrites van rebre les instruccions i enllaç per connectar-s’hi.
L’activitat es va fer en català. Per aquelles persones que tinguessin dificultats per entendre el català, vam oferir un servei de traducció al francès en directe a partir del xat de la plataforma (resum d’alguns dels punts clau de les intervencions).
Vam donar prioritat d’accès a la videoconferència de Zoom a les catalan·e·s i catalanòfil·e·s residents al Quebec, però molts més oients, de Catalunya, els Països Catalans i arreu del món, van poder-ho seguir a partir de la difusió en directe que en va fer Ràdio Amèrica Barcelona (www.rab.cat
En acabar aquesta presentació, vam enllaçar amb el Cercle de lecture : apportez vos livres!, activitat en francès durant la qual membres de la comunitat catalana del Quebec i del club de lectura del grup Lisez l’Europe van comentar els seus llibres preferits. La Iolanda Batallé i la Mireia Boya van aprofitar l’avinentesa per fer un parell de recomanacions literàries per aquest Sant Jordi.
Mireia Boya Busquet
Va néixer el 1979 a Sent Gaudenç (Occitània). L’amor per les muntanyes del seu Aran ha fet que esdevingués ambientòloga i doctora en gestió i ordenació del territori per la Universitat de Mont-real. La defensa del territori i el medi ambient l’ha combinada amb l’activisme polític per l’alliberament social i nacional, primer amb la creació de l’ANC a l’Aran i més tard des de les organitzacions polítiques Amassa i CUP-CC, per a la qual va ser diputada al Parlament en la XI legislatura. La defensa de la llengua occitana, la lluita feminista i ecologista i el socialisme formen part del seu activisme polític, en un projecte republicà, en què els Països Catalans i Occitània siguin nacions lliures que puguin coexistir i col·laborar.
Iolanda Batallé
Nascuda a Barcelona el 1971, és Llicenciada en Filologia Anglesa (Universitat de Barcelona i Universitat de Southampton) i té un MBA per ESADE i la Universitat de Berkeley. Ha realitzat diverses estades en centres d’estudis estrangers com la Universitat de Niça o la de Braga. Des de setembre 2018 és directora de l’Institut Ramon Llull.
Ha estat editora i cap de premsa de Random House Mondadori (fins al 2009), editora del segell Galera i editora i fundadora del segell Bridge, ambdós del grup Enciclopèdia (del 2009 al 2018) i, des de 2016 i fins al seu nomenament com a directora de l’Institut Ramon Llull, editora i fundadora dels segells : Rata_ i Catedral, també de grup Enciclopèdia.
També és professora del Màster d’Edició de la UPF (des de 2008) i del Màster de Creació Literària de la mateixa universitat (des del 2016). Prèviament havia estat professora de literatura espanyola i llatinoamericana a Califòrnia. Des del 1990 col·labora en diversos mitjans de comunicació.
Com a escriptora ha publicat el 2009 la novel·la La memòria de les formigues, i el 2011, el recull de contes El límit exacte dels nostres cossos. L’any 2013 va obtenir el premi de novel·la Prudenci Bertrana per Faré tot el que tu vulguis.
Briser le silence : #MoiAussi, féminisme, sororité et autonomisation citoyenne
L’éditrice et romancière Iolanda Batallé discutera en direct avec Mireia Boya, l’auteure d’un des livres le plus en vogue en Catalogne : Trencar el silenci (Briser le silence). L’ancienne députée pour la CUP au Parlement de Catalogne se confie et nous livre son témoignage le plus intime concernant son passage au Parlement et au Secrétariat national de la CUP-CC, la douleur de ne pas pouvoir être avec sa mère lors de ses derniers moments, le sexisme dont elle a souffert, l’organisation du référendum sur l’indépendance de la Catalogne du du 1er octobre 2017, la répression et ses conséquences, mais aussi les valeurs de solidarité et sororité.
Quel a été l’impact de la mouvance #MoiAussi en Catalogne? Quel est le rôle de la littérature à ce sujet? Et le rôle des femmes dans le monde du livre en Catalogne? Quelles sont les différences entre le féminisme au Québec et en Catalogne?
Cette activité aura lieu en catalan. Toutefois, afin de faciliter la compréhension de ceux qui comprennent moins le catalan, les faits saillants de la discussion seront traduits en français (par écrit et discrètement à partir du chat de la plateforme).